Despre influentarea comportamentului

Exista tot felul de companii care cauta, nu prin lobby direct ci prin anumite tipuri de cercetari, sa inteleaga si sa determine comportamentul masei. Adica sa priceapa care e motivatia pentru care cineva ar face ceva si care e stimulul declansator. Iar asta e floare la ureche pentru ca tugulanu intii vorbeste si pe urma gindeste. Adica da tot ce are prin casa (in cap) dupa care se mira ca aude exact ceea ce gideste el si apoi se apuca si infiereaza, saracul, cu minie proletara, pina-i sar bojogii si ii degera picioarele. Pai asta e de baza in manualul de manipulare. Spune-i unuia ce vrea sa auda si faci din el ce vrei. Asa functioneaza, de exemplu, modelul #rezist, chit ca place sau nu. Acolo este o mina de profesionist care muta masa de naivi ba la guvern, ba la PSD, ba pe nu stiu care bulevard. Ce nu intelege masa e motivatia pentru care cineva ar face asa ceva adica sa-i plimbe ca pe naivi de mina unde vor ei.  Altfel spus interesul manipulatorului se insinueaza nevazut in mesajul preluat, cu voiosie si naivitate, fara ca macar sa priceapa asta, de catre masa manipulata. Cine da banii, comanda muzica! Exista scopuri bine definite care pornesc de la interesele diverselor grupuri care fac plata. Unul dintre ele poate fi eliminarea impozitului pe cifra de afaceri, de exemplu. Un alt interes este sa blochezi activitatea guvernului pentru o perioada de timp suficient cit sa-ti rezolvi un interes sau sa-l fragezesti pe fraierul de ministru care e slab de inger sau iubieste foloasele. Un alt interes poate fi sa faci in asa fel ca serviciile locale de informatii sa se paruiasca intre ele. Sau sa schimbi un sef de servicii incomod cu un altul docil. Ce te faci cind state, prin diverse interfete, apeleaza la astfel de companii?

Iata ce spune DC News din care citez (https://www.dcnews.ro/peter-imre-raspuns-privind-lupta-anticorup-ie-din-romania-contract-sua-companie-engleza-la-intrebarea-lui-chirieac_550589.html):

„Compania face microtargeting, vede cum este segmentată piața la nivel de detaliu și influențează ulterior comportamentele prin rețelele sociale.”

Am avut anul trecut exemplul Black Cube. Acum pe cel al SCL. De aici rezulta clar citeva aspecte:

  1. Exista gupuri de interese care urmaresc sa-si maximizeze rezultatele actiunilor in Romania in detrimentul Romaniei prin cumpararea de influneta, santaj, amenintari etc.
  2. Exista o lupta de interese intre diverse grupuri care cauta sa ia caimacul si fiecare incearca sa obtina o pozitie dominanta.
  3. Pornind de la principiul ca nimic nu e ce pare a fi, acest tip de companii cauta vulnerabilitati pe care sa le exploateze in folosul beneficarilor.

Doar n-oti crede ca sint samariteni sau filantropi si fac toate astea spre fercirea noastra? Sa va spun ceva foarte trist: pentru ei, cetatenii au un singur rol si e prezentat in citatul de mai sus: sa reactioneze in urma stimulilor aplicati, in directia dorita.

Va doresc numai bine!

Be the first to comment on "Despre influentarea comportamentului"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*