Atirnatori si dresaj

Vedem in jurul nostru tot felul de figuri ale unor indivizi care incearca sa ne treaca strada in ciuda dorintei noastre de a mai zabovi. Viteza cu care se intimpla lucrurile incepe sa dea batai de cap oamenilor obisnuiti care sint aruncati ca intr-o tornada. Deviza ar fi „zapaceste-i si ia-le tot”. Exista un grup decident si cel care are toate beneficiile, unul care executa, scolit cu MBA si alte inventi inutile si cel de al treilea executantul, care da tot ce are: abilitati, suflet, minte, viata in schimbul datoriilor la banci sau alte insitututii financiare.  Deci altii ne traiesc vietile. Stati linistiti, nu-i intereseaza decit de propia lor soarta. Ma refer la grupul decident. Ei opereaza cu numere, nu cu vieti, nu cu suflete. Simpla contabilitate umana. De roata astora sint agatati diversi atirnatori, care vor sa triasca si ei din resturile decidentilor si care sint in stare sa se ridice pe cadavre, acesta fiind de fapt si criteriul lor de selectie. Unul cu constiinta nu va putea presta vreodata la nivelul unuia fara mama, fara tata. Va fi mai mereu retinut de valori si morala, empatie si altrusim si va fi repede dibuit si inlaturat. Problema Romaniei si nu numai este ca toti acesti atirnatori sint fara scrupule si calici. Atit de calici incit ajung sa-i intreaca in imaginatie morbida pe decidenti. Cu cit string surubul mai mult, cu atit sint mai apreciati si cu atit traiesc ei mai bine.  Unii sint atit de imorali incit ne tin lectii de la inaltimea mizeriei morale care le marcheaza existenta.

Un alt aspect care poate trece neobservat pentru ca a ajuns sa faca parte din cotidian si mentalul colectiv este reclama agresiva care se face folosind cuvinte tinta care sa declanseze, din punc de vedere emotional, un tragaci care sa induca, in mod inconstient,  actiunea dorita. Ma refer la reclame in primul rind. Reclama,  se stie, are rolul de a semnaliza nu nevoia ci un obiect, de care de cele mai multe ori, nu ai nevoie da il cumperi. Asta insemna sa dresezi o societate. Societatea de consum in care ne balacim noi, acum.  Agresivitatea acesteia lasa urme in comportamentul masei care uita necesitatea, utilitatea si imbratiseaza moda. Toate acestea sint studiate, analizate si apoi puse in fata publicului tinta. Sa determini un anumit comportament nici macar nu e greu. E doar suficinet sa-i lasi impresia subiectului ca sint deciziile lui.

Am facut un colaj de poze ca se argumentez aceste doua chestiuni prezentate: e vorba de un vin de „vita nobila” ce poarta numele unuia care este calauza distrugerii Romaniei incepind cu 1990, atirnatorul,  iar cealalta se refera la apropiatul dresaj al natiei, si anume  „black friday”.  Este o penibila conditioanre care are rolul de stirni, emotional, pofte.

Mi-ar fi placut ca romanii sa fie mai cilibii si sa nu pice atit de usor in plasa atirnatorilor. Inca sper ca ceva se va intimpla si ne vom trezi si vom intelege ca sufletul uman inseamna cu totul altceva.

 

Numai bine tuturor!

Be the first to comment on "Atirnatori si dresaj"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*